Interview met HMB-W Techniek
Project: VOC-kade, Amsterdam
Aantal ES-drains:269
Installateur over de ES-drain
Aan het woord zijn twee projectleiders van HMB-W Techniek uit Almere, dat de installatiewerkzaamheden uitvoert voor een nieuwbouwproject van Hillen en Roosen aan de VOC-kade in Amsterdam. Volgens het bouwbestek moeten 269 appartementen voorzien worden van douchegoten met warmteterugwinning, waarbij de keuze is gevallen op de ES-drain van Herwin-Energie.
Jan Branger, als hoofd projectleider verantwoordelijk voor alle projecten van HMW-W Techniek, legt uit waarom de keuze voor de ES-drain eigenlijk makkelijk was.
“Toen we de verschillende opties voor wtw-douchegoten bekeken, viel ons allereerst het installatiegemak van de ES-drain op. Verder vinden we het een groot voordeel dat alle koppelingen voor de wateraansluitingen in de behuizing zelf zitten. Bij andere goten zitten ze daarbuiten en worden ze in het beton gegoten. Stél dat daar een koppeling toch gaat lekken, dan moet je het beton breken om erbij te kunnen.
De projectleider van het VOC-project, John Staring, sluit zich daarbij aan. “Bij een project als deze, wil je graag wat flexibiliteit hebben in de volgorde van de werkzaamheden. Dat kan met de ES-drain. Wij hebben een demontabel frame gemaakt waardoor we, na het plaatsen en installeren van de ES-drain, op ieder ander moment het beton kunnen storten.”
Jan gaat verder: “Dit waren voor ons al behoorlijke pluspunten, maar prestatie en prijs zijn dat ook! Het rendement is voor deze woningen vergelijkbaar met die van andere aanbieders, terwijl de prijs lager is. Toen was de knoop snel doorgehakt en zijn we met Herwin-Energie in zee gegaan.”
Ook over de samenwerking met Herwin-Energie zijn de mannen van HMB-W Techniek content. “Jullie denken mee in concrete oplossingen”, zegt John. “Zo hebben we zelf een montagesleutel gemaakt om de koppelingen makkelijker vast te maken. Toen dit ter sprake kwam, hebben jullie extra sleutels gemaakt waarvan we nu een aantal hebben liggen. Maar ook andere, praktische zaken vallen goed met jullie te overleggen.”
Op de vraag of ze de ES-drain in de toekomst blijven gebruiken, knikt Branger. “Jazeker. Ook in een appartementencomplex in Haarlem moeten wtw-douchegoten komen. Daar ligt al een ES-drain om een frame voor te maken”, sluit hij af.
Interview met GAÏA Green – distributeur ES-drain Frankrijk
Roben van Bree, eigenaar
Onze ES-drains gaan ook de grens over. Naar Frankrijk bijvoorbeeld. Via onze distributeur GAÏA Green zijn al mooie 28 projecten voorzien van onze douchegoten. Eigenaar Roben van Bree legt uit waarom de samenwerking met Herwin-Energie zo succesvol is in de Franse markt.
Gaïa Green brengt systemen voor warmteterugwinning uit afvalwater op de markt. Persoonlijk vind ik het belangrijk energie te besparen, dus ook om afvalwarmte te hergebruiken.
Bij de keuze voor Herwin-Energie en de ES-drain was de variatie belangrijk en mogelijkheid tot aanpassen aan de Franse markt. Verder was de relatie met Jacob Heidemans belangrijk die ik al kende met de toenmalige firma Hei-tech.
De systemen van de concurrenten zijn duurder en minder goed (denk hierbij aan de koppelingen in de vloer bij de douchegoten van DSS en Technea(Julia).
Het is een degelijk product, maar harenvanger moet vaak schoongemaakt worden. Echter daarmee wordt vervuiling van de warmtewisselaar en rendementsverlies voorkomen.
Tenslotte wil ik nog kwijt dat de ES-drain compact is en toch een goed rendement heeft.
Er is een zeer prettige en goede samenwerking met Herwin-Energie. De reguliere producten zijn OK, maar wordt ook zeer klantgericht gewerkt. In het verleden zijn aanpassingen gedaan, specifiek voor de franse markt, zoals een vergrote flens voor tussenvloeren.
Recent hebben we samen een nieuw product bedacht voor industriëlen om in prefab badkamers te installeren. Ik denk dat we hier een grote markt kunnen vinden met volumes. Bij prefab badkamers gaat het al snel over 100 tallen. De eerste order is momenteel al voor meer dan de helt uitgeleverd.
Bijzonder is ook de opdracht voor het leveren van douchegootjes met warmteterugwinning ten behoeve van Stade Olympique De Colombes, voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024.
Wij hebben nu sinds 2017 ervaring met de ES-drain en er zijn reeds honderden tot volle tevredenheid geïnstalleerd. Er is toenemende vraag en het aantal opdrachten nu in portefeuille is groter dan het totaal aantal geleverde ES-drains in de afgelopen jaren.