Douche-WTW - Herwin-Energie

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Is duurzaamheid en ook een lage energierekening belangrijk?
Maak dan gebruik van warmteterugwinning (wtw) uit douchewater.

Bij elke douchebeurt spoelt er met het afvalwater veel warmte weg in het riool. Door gebruik te maken van een douche-wtw hoeft deze warmte niet verloren te gaan.

De ES-drain is een RVS douchegoot met daarin een warmtewisselaar die de warmte van het douchewater onttrekt om zo koud aanvoerwater voor te verwarmen.

Het douchewater dat door de doucheafvoer wegstroomt heeft een temperatuur van ongeveer 37°C (volgens NEN7120). Het schone drinkwater dat naar de (thermostatische) mengkraan en de verwarmingsketel stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C. Bij toepassing van een douche-wtw wordt de warmte van het afvalwater onttrokken om zo koud aanvoerwater voor te verwarmen. Door deze voorverwarming van het aanvoerwater is veel minder warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 40°C te verkrijgen. Ook hoeft de verwarmingsketel minder op te warmen. Dit geeft een dubbele besparing.

De uitwisseling van warmte vindt plaats door middel van een warmtewisselaar die in de douchegoot is ingebouwd. Deze warmte wisselaar heeft een dubbele scheiding tussen het schone en afvalwater en voldoet hiermee aan de Nederlandse en Europese regelgeving (NEN-EN 1717) op dit gebied.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu